18 maart: Uitwisselingsbijeenkomst Geluksroute

Op woensdagmiddag 18 maart 2020 van 13.00-16.00 uur
organiseert de Geluksacademie in samenwerking met de
gemeente Hengelo en Universiteit Twente een bijeenkomst om
ervaringen met de Geluksroute te delen.

Graag nodig we iedereen uit die zich met de Geluksroute bezig houdt of
heeft gehouden. Dat kan binnen een gemeente of welzijnsorganisatie zijn
of als onafhankelijk deskundige. Dat kan op beleidsniveau zijn of op
uitvoeringsniveau. De afgelopen jaren is de Geluksroute in diverse
gemeenten op verschillende manieren ingezet. Dit gebeurde o.a. ook in de
gemeente Hengelo.

In deze bijeenkomst willen we graag samen met u ervaringen met de
Geluksroute uitwisselen. Zo kunnen we elkaar inspireren, tips geven en
kijken of en hoe we deze manier van werken verder kunnen
implementeren in het sociaal domein.

Geluksgericht eten… Eet smakelijk!

Gisteren hield de Geluksacademie een workshop over geluksgericht eten voor de vrouwengroep van Wijkracht. Dit was tweede workshop voor deze vrouwen en opnieuw een enthousiaste ontvangst. Er ontstonden hele leuke gesprekken over hoe vrouwen naar zich zelf en elkaar kijken. Hoe we soms vergeten de mooie en sterke kanten van onszelf en het leven te zien.

Bij het thema geluksgericht eten bleek ook hoe vrouwen gefocused zijn op wel of niet (gezond) eten. Hoeveel stress het geeft als eten een middel wordt om af te vallen, aan te komen en gezond te worden of te blijven.

Eten maakt niet gelukkig…of toch wel? (Foto Pexels)

We vonden het ontzettend leuk om de deelnemers te laten herontdekken waar ze nou echt van genieten bij het eten. Van creatief en kleurrijk koken tot nieuwe smaken ontdekken en gezellig natafelen. Iedere vrouw genoot op haar eigen unieke manier.

Geluksmagazine gepresenteerd in Harderwijkse gemeenteraad

Het prachtige Geluk Magazine is gepresenteerd in de Commissie Samenleving van de Harderwijkse gemeenteraad. Wethouder Gert Jan van Noort zei dat hij veel respect heeft voor de deelnemers van de Geluksroute van de Geluksacademie die hun verhaal wilden delen. Hij noemde de Geluksroute ‘een prachtig instrument’ dat hij graag aanbeveelt bij de bestuursleden van Harderwijk en andere gemeenten.

Het magazine werd geproduceerd door Zorgdat, in samenwerking met De Geluksacademie. De teksten werden verzorgd door Lucia de Vries. Het tijdschrift geeft uitleg over de Geluksroute die de zorginstelling heeft ingezet voor inwoners in een sociaal isolement. De route blijkt verrassende uitkomsten te hebben geboekt. Het magazine vertelt de verhalen achter de mooie cijfers.

“Stop met framen in problemen”

“Zet eens een andere bril op. Stop met het framen van cliënten in problemen.” Dat was het devies van spreker Ruth Deddens van De Geluksacademie tijdens een conferentie over eenzaamheid, georganiseerd door de gemeente Hengelo. Tijdens een drukbezochte workshop liet zij de aanwezigen proeven aan het geluksgericht werken.

De Conferentie Eenzaamheid in Hengelo komt voort uit een motie die ChristenUnie raadslid Susanne van den Beukel in november 2018 indiende en door de coalitie breed werd gedragen.

Hengelo scoort hoog op de RIVM eenzaamheidsmeter: maar liefst 47 procent van de volwassenen aan wel eens last te hebben van gevoelens van eenzaamheid.

De conferentie ging over bewustwording en het verbeteren van signaleren en voorkomen van eenzaamheid. Tijdens workshops en presentaties werden ideeën voor duurzame initiatieven besproken.